KĘTRZYN: Kętrzyńscy uczniowie poznają tajniki greckiej kuchni

Grecka kuchnia, lokalne produkty i praca nad cyfrową publikacją – to główne elementy intensywnego dnia uczniów Zespołu Szkół im. Marii Skłodowskiej-Curie w Kętrzynie, którzy uczestniczą w projekcie „Różnorodność siłą zjednoczonej Europy – edycja druga” w ramach programu Erasmus+.
Dzień rozpoczął się od udziału w warsztatach kulinarnych MasterChef Olympus Education pt. „Jak zostać mistrzem greckiej kuchni?”. Spotkanie poprowadził pan Sachinidis Stelios, szef kuchni restauracji hotelu Sun Beach Platamon Resort. Po prezentacji uczestnicy mieli okazję przeprowadzić wywiady z mieszkańcami Grecji na temat przepisów na tradycyjne potrawy, które posłużyły jako baza do artykułów w zakładce „Kuchnia” na redagowanej przez nich stronie internetowej.
Uczniowie odwiedzili także targ w Litochoro, gdzie dokumentowali lokalne produkty, rozmawiali z greckimi sprzedawcami i poznawali kulinarne zwyczaje. Zgromadzone zdjęcia i informacje zostały wykorzystane w projektach graficznych przygotowywanych w Canvie.
Popołudnie upłynęło na pracy zespołowej przy edycji strony WordPress – testowaniu podstron, poprawie treści i korektach technicznych. Uczniowie rozwijali umiejętności językowe, techniczne i organizacyjne, przygotowując się do stworzenia wspólnej publikacji cyfrowej.
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego+ w ramach programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego 2021–2027.