REGION (20)

Majówka to czas, kiedy wiele osób wyjeżdża na działki, spotyka się z rodziną i przyjaciółmi na świeżym powietrzu, a także wyprowadza grill na trawnik lub taras. To idealny moment, aby w końcu rozpocząć sezon grillowy i zacząć eksperymentować z różnymi smakami i przepisami. W tym artykule przedstawimy cztery ciekawe propozycje, które z pewnością wzbogacą Twoje grillowe menu.

FASZEROWANE PIECZARKI Z GRILLA

Faszerowane pieczarki z grilla to bardzo prosty przepis, a zarazem prosty sposób na pyszną i efektowną przekąskę, którą można pochwalić się przed znajomymi na wspólnym grillu.

Składniki:
– pieczarki
– ząbki czosnku
– cebula
– natka pietruszki
– sól i pieprz.

Zaczynamy od przygotowania pieczarek, a do tego trzeba tych większych z dużymi kapeluszami. Następnie odkrojone trzony razem z cebulą posiekaj w kostkę. Dodaj do tego kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez prasę. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Wszystko wrzuć na rozgrzaną patelnię, a gdy lekko się podsmaży dodaj posiekaną natkę pietruszki i duś aż do zmiękczenia pieczarek. Dodatkowo możesz dodać odrobinę bułki tartej. Gdy farsz przestygnie napełnij nimi pieczarkowe kapelusze i grilluj przez około 20 minut. Potrawa jest ta uniwersalna ponieważ farsz może mieć różne kompozycje. Bardziej wybredni mogą dodać do farszu mozzarelle, ser fetę, paprykę czy szpinak.

GRILLOWANA KUKURYDZA Z MASŁEM

W czasie wielkiego grillowania zdecydowanie nie powinno zabraknąć tego słodkiego warzywa z dodatkiem świeżych ziół i szczyptą soli dla wzmocnienia aromatu.

Składniki:
– kolby kukurydzy
– tymianek
– masło i sól,

Na osobnych kawałkach folii aluminiowej rozsmaruj masło i ułóż kolbę kukurydzy. Dodatkowo możesz nabić ją na patyczek do szaszłyków. Kolby posyp szczyptą soli oraz tymiankiem. Zawiń każdą kolbę w cukierek i ułóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj przez około 20 minut co jakiś czas obracając kolby. Smacznego!

SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM I ANANSEM

Jeżeli chcesz zaimponować znajomym jakimś niezwykłym i egzotycznym daniem to te szaszłyki powinny być strzałem w dziesiątkę. Wymaga trochę więcej pracy, ale efekt jest jeden – wspaniały smak w podniebieniu.

Składniki:

SZASZŁYKI:
– jogurt naturalny
– oliwa
– sok z cytryny
– oregano
– tymianek
– 1 łyżka miodu
– sól, pieprz
– 500g piersi z kurczaka
– ¼ ananasa
– czerwona cebula
– 2 papryki

SOS:
– cebula dymka
– 200 g serka śmietankowego
– 4 łyżeczki mleka
– sok z cytryny
– curry w proszku
– sól i pieprz

W dużej misce wymieszaj jogurt, oliwę, sok z cytryny, tymianek i miód. Dopraw solą i pieprzem. Pierś z kurczaka pokrój w grubą kostkę i wrzuć do miski z marynatą. Zamieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na mniej więcej 2 godziny. Ananasa, cebulę i paprykę pokrój na duże kawałki. Cebulę dymkę pokrój na drobne krążki. Wszystkie pozostałe składniki wymieszaj w misce i dopraw solą i pieprzem. Na szpadki lub patyczki do szaszłyków nadziej na przemian kurczaka, paprykę, ananasa i czerwoną cebulę. Grilluj na mocno gorącym ruszcie przez około 5 minut, obracając je systematycznie.

PIECZONE MARCHEWKI Z MIODEM I SEZAMEM

Grill nie musi się kojarzyć przecież w ociekające tłuszczem dania, a czasami można zjeść coś naprawdę lekkiego i sytego, a zarazem energetycznego.

Składniki:
– 400g młodej marchewki z natką
– 3 łyżki oleju sezamowego
– 2 łyżki miodu
– sól, pieprz
– 2 łyżki majonezu
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 łyżka białego octu winnego
– 2 łyżki czarnego sezamu
– 1 dymka
– 20g kiełków

Umyj marchewki z zieleniną i osusz je. Odetnij zieleninę i odstaw do przybrania. Na patelni rozgrzej olej sezamowy, smaż marchewki około 3 minuty, dodaj 1 łyżkę miodu, dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz na chwilę położyć marchewki na grillu dla dymnego aromatu. W małej misce wymieszaj majonez, jogurt, resztę miodu, ocet i czarny sezam. Dopraw solą i pieprzem. Dymkę pokrój w drobne krążki. Umyj kiełki i osusz. Ułóż marchewki na tacce, skrop majonezem miodowo-sezamowym, udekoruj cebulką dymką , kiełkami i zieleniną marchwi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *