KUCHNIA

obrazek poglądowy

Zbliżają się chłodne dni, a wraz z nimi powraca do jedno z najbardziej uwielbianych dań znanej sieci fast-food – burger drwala. To jedno z najchętniej kupowanych kanapek składających się z soczystego kotleta wołowo-wieprzowego, chrupiącego prażonego bekonu, warzyw i majonezowego sosu. Jednak nie musimy stać po niego w długich kolejkach w sieci fast-food skoro możemy zrobić go w wersji domowej. Poniżej podzielę się z państwem tajemnicą przyrządzenia własnego, pysznego burgera drwala.

Składniki:
– 2 duże bułki hamburgerowe
– 400 g mielonej wołowiny
– 1 opakowanie sera Camembert
– 1 jajko
– warzywa: 1 pomidor, 1 nieduża cebula, 4 liście sałaty lodowej
– 1 łyżka majonezu – najlepiej tego kętrzyńskiego
– 1 łyżka musztardy dijon
– 1 łyżeczka keczupu
– odrobina zimnej wody
– bułka tarta
– sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Dopraw mieloną wołowinę solą i pieprzem, dodaj odrobinę zimnej wody i dokładnie wyrób.
2. Uformuj z mięsa 2 spore burgery i usmaż na patelni grillowej.
3. Przekrój ser Camembert na płaskie krążki. Każdy krążek obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej, a następnie usmaż lub upiecz.
4. Wymieszaj majonez, musztardę i keczup.
5. Pokrój cebulę w krążki, pomidora w plastry, a liście sałaty pozostaw w całości lub poszatkuj.
6. Podgrzej bułki w piekarniku lub na patelni.
7. Spód każdej bułki posmaruj dużą ilością sosu.
8. Na każdej bułce ułóż burgera i panierowany ser. Dodaj kolejną porcję sosu.
9. Ułóż plastry pomidora i krążki cebuli. Na koniec połóż liść sałaty.
10. Przykryj burger drugą połową bułki, posmarowaną cienko sosem. Podawaj natychmiast!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *