KUCHNIA: Wielkanocna zupa chrzanowa

0
MAGNA MASURIA (4)

Zupa chrzanowa jest popularnym daniem na Wielkanoc w niektórych regionach Polski. Jest to potrawa tradycyjna, która często podawana jest jako pierwsze danie podczas uroczystego obiadu wielkanocnego. Zupa chrzanowa przygotowywana jest na bazie rosołu, do którego dodaje się starty chrzan oraz śmietanę. Czasami dodaje się także ugotowane jajka i kawałki białej kiełbasy. Podawana jest zwykle z kluskami lub z chlebem. Poniżej przedstawiamy przepis na tę tradycyjną zupę.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki startego chrzanu
  • 1 szklanka śmietanki 18%
  • 2 jajka
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotuj bulion drobiowy lub warzywny i przygotuj na małym ogniu.
  2. W innym garnku rozpuść masło i dodaj mąkę, mieszając cały czas, aż powstanie jasnobrązowy sos.
  3. Dodaj do sosu chrzan i mieszaj przez około minutę.
  4. Stopniowo dodaj gorący bulion do sosu, mieszając cały czas, aż sos stanie się gładki.
  5. Dodaj śmietankę i sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 10-15 minut, aż zupa zacznie gęstnieć.
  7. Oddzielnie ubij jajka i dodaj do zupy, mieszając cały czas, aż jajka się zetną i zupa stanie się gładka.

Gotową zupę chrzanową można podawać na ciepło, ozdabiając ją gałką muszkatołową, kawałkami chleba lub posiekanym koperkiem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *