KUCHNIA: Tradycyjny mazurek na Wielkanoc [PRZEPIS]
Mazurek to jedno z najbardziej tradycyjnych i popularnych dań na Wielkanoc w Polsce. Jest to rodzaj ciasta, które przygotowywane jest z kruchego ciasta i ozdobione warstwą masy, np. masy makowej, serowej, orzechowej lub kajmakowej, oraz różnego rodzaju bakaliami i kandyzowanymi owocami. Mazurki mają różne kształty i formy, ale najczęściej są wycinane w prostokąty lub kwadraty. Podczas świąt wielkanocnych mazurki są serwowane na stołach wraz z innymi tradycyjnymi potrawami, takimi jak baranek wielkanocny, jajka faszerowane lub zupa chrzanowa.
Poniżej przedstawimy przepis na tradycyjnego wielkanocnego mazurka.
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 jajko
- szczypta soli
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 łyżki mleka
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 70 g cukru pudru
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 1 l mleka
- 5 żółtek
- 150 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki alkoholu (np. rumu lub brandy)
Dekoracja:
- bakalie (np. migdały, orzechy włoskie, rodzynki)
- owoce (np. truskawki, kiwi, maliny)
Przygotowanie:
- Wymieszaj składniki na ciasto w jednolitą masę, zawij do folii spożywczej i włóż na 30 minut do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Wyłóż ciasto na blachę i równomiernie rozwałkuj. Wytnij kształt na blasze, nakłuj widelcem i piecz przez około 25 minut.
- Przygotuj kruszonkę: wymieszaj wszystkie składniki na suche składniki, a następnie daj masie formę kruszonki.
- Przygotuj krem: w małym garnku podgrzej mleko. W oddzielnym garnku ubij żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i mąkami, aż uzyskasz jasną i puszystą masę. Powoli wlewaj ciepłe mleko, cały czas mieszając, aż masa stanie się jednolita. Następnie podgrzewaj masę na małym ogniu, mieszając cały czas, aż zgęstnieje. Na końcu dodaj alkohol i dobrze wymieszaj.
- Na upieczonym cieście równomiernie rozsmaruj krem, a następnie posyp kruszonką. Wierzch dekoruj bakaliami i owocami.
- Piecz przez kolejne 15 minut, aż kruszonka zacznie się rumienić.
Gotowy mazurek wystudź i podawaj na ciepło lub na zimno. Smacznego!