GOTUJ Z DIETETYKIEM: Kluski leniwe z twarogu w 15 minut
Joanna Bazydło – znana nam wszystkim jako Dietetyk po studiach – jest wyśmienitym kucharzem. W połączeniu z wiedzą dietetyka tworzy zdrowe, dobre i smaczne przepisy, którymi dzieli się za pośrednictwem mediów społecznościowych. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z poniższym przepisem dotyczącym klusek leniwych z twarogu.
Jest to dobry przepis dla osób leniwych, którym nie chce się gotować obiadu, w prosty sposób można przygotować posiłek, który gotowy będzie w 15 minut. Niżej wymienione składniki starczą na dwie porcje.
SKŁADNIKI:
✔️250 g twarogu
✔️1 jajko
✔️10 ml oleju/oliwy
✔️130 g mąki (nasz dietetyk używa pół na pół, gryczanej i Schar Gluten Free, jednak można użyć innej)
✔️180 ml jogurtu (1 małe opakowanie)
✔️garść truskawek
✔️szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Należy wstawić garnek z wodą na gaz i lekko posolić. Następnie do miski włożyć twaróg, dodać oliwę jajko, szczyptę soli i rozgnieć widelcem. Dodaj 3/4 mąki i wymieszaj. Masę wyłóż na blat i podsyp pozostałą mąką. Zagnieć ciasto. Uformuj wałki z ciasta i pokrój nożem na kawałki (jak na zdjęciu wiodącym). Następnie wrzucaj kluski na wrzącą wodę, wyjmij kiedy wypłyną na wierzch. Podawaj z jogurtem i truskawkami. Dla smaku można wymieszać jogurt z aromatem lub cukrem waniliowym. Smacznego