GOTUJ Z DIETETYKIEM: Zupa z fasolką szparagową, kurczakiem i mleczkiem kokosowym

0

Joanna Bazydło – znana nam wszystkim jako Dietetyk po studiach – jest wyśmienitym kucharzem. W połączeniu z wiedzą dietetyka tworzy zdrowe, dobre i smaczne przepisy, którymi dzieli się za pośrednictwem mediów społecznościowych. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z poniższym przepisem dotyczącym zupy z fasolką szparagową, kurczakiem i mleczkiem kokosowym

Składniki na 3 porcje:
✔️4 ziemniaki (około 360g)
✔️1 ząbek czosnku
✔️1 cebula
✔️2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
✔️1 l bulionu warzywnego (można z kostki z dobrym składem)
✔️200 g mięsa z piersi kurczaka
✔️200 g fasolki szparagowej
✔️200 ml mleczka kokosowego
✔️pęczek pietruszki
✔️przyprawy: pół łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich, 0,5 łyżeczki pieprzu i 0,5 łyżeczki soli, 2 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego

Wykonanie:

  1. W garnku podgrzej oliwę z dodatkiem obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków oraz sprasowanego czosnku i drobno pokrojonej cebulki. Podsmaż ciągle mieszając.
  2. Dodaj przyprawy (oprócz liści laurowych i ziela angielskiego) i wymieszaj.
  3. Dodaj gorący bulion, ziele angielskie oraz liście laurowe i zagotuj.
  4. Do gotującego się wywaru dodaj pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę.
  5. Na koniec wrzuć przyciętą na końcach i pokrojoną fasolkę. Gotuj aż fasolka będzie miękka.
  6. Zmniejsz ogień. Dodaj mleczko kokosowe i natkę pietruszki. Wymieszaj.
  7. Podawaj z sokiem z limonki (opcjonalnie).

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *