GOTUJ Z DIETETYKIEM: Zupa z fasolką szparagową, kurczakiem i mleczkiem kokosowym
Joanna Bazydło – znana nam wszystkim jako Dietetyk po studiach – jest wyśmienitym kucharzem. W połączeniu z wiedzą dietetyka tworzy zdrowe, dobre i smaczne przepisy, którymi dzieli się za pośrednictwem mediów społecznościowych. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z poniższym przepisem dotyczącym zupy z fasolką szparagową, kurczakiem i mleczkiem kokosowym
Składniki na 3 porcje:
✔️4 ziemniaki (około 360g)
✔️1 ząbek czosnku
✔️1 cebula
✔️2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
✔️1 l bulionu warzywnego (można z kostki z dobrym składem)
✔️200 g mięsa z piersi kurczaka
✔️200 g fasolki szparagowej
✔️200 ml mleczka kokosowego
✔️pęczek pietruszki
✔️przyprawy: pół łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich, 0,5 łyżeczki pieprzu i 0,5 łyżeczki soli, 2 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego
Wykonanie:
- W garnku podgrzej oliwę z dodatkiem obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków oraz sprasowanego czosnku i drobno pokrojonej cebulki. Podsmaż ciągle mieszając.
- Dodaj przyprawy (oprócz liści laurowych i ziela angielskiego) i wymieszaj.
- Dodaj gorący bulion, ziele angielskie oraz liście laurowe i zagotuj.
- Do gotującego się wywaru dodaj pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę.
- Na koniec wrzuć przyciętą na końcach i pokrojoną fasolkę. Gotuj aż fasolka będzie miękka.
- Zmniejsz ogień. Dodaj mleczko kokosowe i natkę pietruszki. Wymieszaj.
- Podawaj z sokiem z limonki (opcjonalnie).
Smacznego!