Czy warto pić sok z buraka?

0

Buraki czerwone są powszechnie stosowanymi warzywami w polskiej kuchni. Nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia bez barszczu czerwonego, Wielkanocy bez białej kiełbasy z ćwikłą czy niedzielnego obiadu bez sałatki z gotowanych buraczków. W naszej tradycyjnej kuchni królują głównie buraki gotowane podawane na różne sposoby, jednak obróbka termiczna powoduje, że tracą one wiele witamin i składników mineralnych. Chcąc w pełni wykorzystać bogactwo tych warzyw najlepiej spożywać je w formie surowej. Ostatnio coraz powszechniejsze staje się picie soku z buraka. Ma on lekko ziemisty smak dlatego najlepiej spożywać go dodając do niego np. soku z jabłka, marchwi, cytryny, pomarańczy, z dodatkiem imbiru, natki pietruszki, bazylii czy mięty.

Dlaczego warto pić sok z buraka?

  • jest źródłem pełnowartościowego białka, witamin (kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz witamin A, C, E i K) oraz składników mineralnych (żelaza, potasu, magnezu, fosforu, wapnia),
  • zawiera kwasy organiczne np. kwas jabłkowy, cytrynowy,
  • jest bogaty w polifenole, karotenoidy i glikozydy,
  • jest cennym źródłem błonnika – dzięki czemu daje uczucie sytości i poprawia perystaltykę jelit,
  • obecne w nim azotany obniżają ciśnienie krwi oraz mają wpływ na opóźnianie demencji,
  • zawarty w nim barwnik betanina ma działanie przeciwutleniające (wychwytuje wolne rodniki), przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, uszczelniające naczynia krwionośne oraz hamujące namnażanie bakterii,
  • pomaga obniżać poziom cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia miażdżycy i innych chorób serca,
  • ma właściwości przeciwzapalne i wspomagające układ odpornościowy,
  • przyśpiesza gojenie się ran,
  • dzięki obecności żelaza i witamin z grupy B pomaga zapobiegać niedokrwistości,
  • chroni wątrobę przed toksynami – szczególnie sok z kiszonego buraka,
  • poprawia przemianę materii i wytrzymałość organizmu na wysiłek fizyczny.

Przeciwwskazania

Ze względu na dużą zawartość szczawianów na sok z buraka powinny uważać osoby z kamicą nerkową lub skłonnościami do niej oraz osoby chorujące na dnę moczanową. Regularne picie tego soku wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, więc nie jest to wskazane dla osób z niskim ciśnieniem.

Sok? A może zakwas?

Ostatnio coraz częściej mówi się o kiszonych burakach i piciu zakwasu powstałego w wyniku ich kiszenia. Czy to rzeczywiście hit a może tylko mit?

Zakwas z buraków posiada wszystkie właściwości zdrowotne przypisywane sokowi z surowych buraków, ale dzięki zachodzącej w trakcie kiszenia fermentacji mlekowej zyskuje ich jeszcze więcej. Podczas fermentacji z buraka uwalnia się większa ilość dostępnych dla organizmu witamin i składników mineralnych (dzięki temu jest źródłem łatwiej przyswajalnego przez organizm żelaza wskazanego dla osób chorujących na anemię). Sok z kiszonych buraków zaliczany jest do naturalnych probiotyków ze względu na zawartość bakterii kwasu mlekowego. Pomagają one utrzymywać prawidłowy skład mikroflory jelit, odbudowywać ją po antybiotykoterapii oraz hamować rozwój bakterii patologicznych. Odpowiedni skład mikroflory pozwala zwiększać odporność organizmu.

Sok z surowych buraków najlepiej jest spożyć bezpośrednio po zrobieniu ewentualnie można trzymać go 2 dni od przygotowania. Kiszenie znacznie wydłuża czas przydatności do spożycia dlatego raz przygotowany zakwas buraczany będzie służył nam dłużej.

Jak w domowy sposób przyrządzić zakwas z buraka?

Składniki:

  • 2kg buraków
  • 5 szklanek wody
  • 2 łyżki soli
  • 4 liście laurowe
  • 5 ząbków czosnku
  • po łyżeczce ziaren pieprzu i ziela angielskiego

Buraki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Układaj na zmianę z czosnkiem i przyprawami w dużym szklanym lub glinianym naczyniu. Zalej wodą z solą tak, aby przykryć wszystkie warzywa.

Sok odstaw na tydzień w ciemne, chłodne miejsce. Następnie odcedź i przelej przez sito do szklanych, szczelnych butelek. Trzymaj je w lodówce. Szczelnie zamknięty sok z kiszonych buraków można przechowywać w lodówce nawet do 2-3 tygodni.

Taki sok nadaje się nie tylko do picia, gdyż można go też śmiało dodać do barszczu czerwonego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *