GOTUJ Z DIETETYKIEM: Kasza gryczana z pieczarkami i tofu

0

Joanna Bazydło – znana nam wszystkim jako Dietetyk po studiach – jest wyśmienitym kucharzem. W połączeniu z wiedzą dietetyka tworzy zdrowe, dobre i smaczne przepisy, którymi dzieli się za pośrednictwem mediów społecznościowych. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z poniższym przepisem dotyczącym tortilli z sosem pomidorowym

Dzisiaj na obiad kasza gryczana z pieczarkami i tofu. Jeśli nie przepadacie za tofu to możecie je zastąpić piersią z kurczaka lub indyka. Niżej wymienione składniki starczą na dwie porcje.

SKŁADNIKI:

✔️100 g kaszy gryczanej
✔️2 ząbki czosnki
✔️1 cebula
✔️250 g pieczarek
✔️180 g tofu wędzonego
✔️1 łyżka oliwy z oliwek
✔️szklanka bulionu warzywnego
✔️przyprawy: sos sojowy, pieprz, słodka papryka,
✔️ogórek kiszony

PRZYGOTOWANIE:

Na samym początku zabierzemy się za tofu. Kroimy je w kostkę i składamy do miseczki. Następnie dodajemy łyżkę sosu sojowego i słodką paprykę. Odstawiamy na 15 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażymy to przez chwilę, aż cebula się zeszkli. Wtedy dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy na patelni. Gdy grzyby zmniejszą swoją objętość śmiało dodaj tofu, a na samym końcu kaszę gryczaną. wszystko wymieszaj i przez chwilę podsmaż. na sam koniec zalej wszystko bulionem. Potrawę dusimy, aż kasza wsiąknie wywar warzywny i stanie się miękka. W międzyczasie dopraw według własnego uznania pieprzem i słodką papryką. Polecam podać te danie z kiszonym ogórkiem. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *