REGION: Czy wiesz co jesz? – o zdrowiu i pochodzeniu żywności rozmawiano podczas konferencji w Urzędzie Wojewódzkim
12 czerwca 2024 r. w Warmińsko-Mazurskim Urzędzie Wojewódzkim w Olsztynie odbyła się konferencja „Czy wiesz co jesz? – o zdrowiu i pochodzeniu żywności”. Wydarzenie przyciągnęło ponad 150 uczestników, w tym przedstawicieli świata nauki, instytucji nadzorujących jakość żywności oraz konsumentów zainteresowanych tematyką świadomych wyborów żywieniowych.
Podczas konferencji omówiono kluczowe kwestie związane z oznakowaniem produktów spożywczych, w tym jak rozpoznać produkty tradycyjne, lokalne oraz te o wysokiej jakości. Eksperci podzielili się wiedzą na temat znaczenia certyfikacji żywności oraz krajowych i unijnych systemów jakości. Poruszono również temat możliwości produkcji żywności bez użycia antybiotyków.
W wydarzeniu wzięli udział m.in Minister Przemysław Rzodkiewicz Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Wojewoda Warmińsko-Mazurski Radosław Król, Wicewojewoda Warmińsko-Mazurski Zbigniew Szczypiński oraz Kurator Oświaty Jolanta Skrzypczyńska.
Dziękujemy wszystkim prelegentom i uczestnikom za zaangażowanie i wartościowe dyskusje. Jesteśmy przekonani, że dzięki takim inicjatywom, świadomość konsumentów na temat zdrowego i świadomego odżywiania będzie stale rosła.