KULTURA W DŁONI (1)

Czy można przygotować spaghetti bez użycia makaronu? Okazuje się, że tak!

Co roku sezon na cukinię zaskakuje mnie jakimś nowym sposobem jej przygotowania. Cukinia faszerowana, placuszki, cukinia grillowana powszechnie już rozgościły się w naszej kuchni. Dlatego może czas na coś nowego?

Składniki:

  • 2 młode cukinie
  • 5 dużych dojrzałych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mozzarella
  • 2 łyżki oliwy
  • gałązka świeżej bazylii
  • sól, pieprz, cukier, papryka ostra

Przygotowanie spaghetti z cukinii:

  • cukinię myjemy  i osuszamy,
  • za pomocą obieraczki do warzyw, spiralizera lub tarki julienne kroimy cukinię na wąskie paski, delikatnie solimy i odstawiamy,
  • na rozgrzanej oliwie szklimy pokrojoną drobno cebulkę,
  • pomidory polewamy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę, następnie siekamy i wrzucamy na patelnię,
  • dodajemy zgnieciony czosnek i dusimy do momentu, aż  pomidory rozpadną się tworząc sos,
  • całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz papryką ostrą,
  • do gotowego sosu wrzucamy wstążki cukinii i dusimy do momentu, aż będzie miękka,
  • gotowe danie nakładamy na talerz, posypujemy startą mozzarellą i ozdabiamy bazylią,
  • danie można przygotować również w wersji z mięsem mielonym.

Danie jest bardzo lekkie, niskokaloryczne, idealne dla osób na diecie bezglutenowej, ale także dla każdej osoby szukającej nowych inspiracji.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *