GOTUJ Z DIETETYKIEM: Tortilla z sosem pomidorowym

1

Joanna Bazydło – znana nam wszystkim jako Dietetyk po studiach – jest wyśmienitym kucharzem. W połączeniu z wiedzą dietetyka tworzy zdrowe, dobre i smaczne przepisy, którymi dzieli się za pośrednictwem mediów społecznościowych oraz info-Kętrzyn24.pl. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z poniższym przepisem dotyczącym tortilli z sosem pomidorowym.

Jest to szybki i prosty obiad, który możemy zrobić nawet jeśli mamy pustą lodówkę. Ważne żebyśmy mieli warzywa konserwowe oraz mąkę w zapasie. Poniższy przepis będzie dotyczył obiadu dla dwóch osób.

Składniki na sos:

✔️400 ml pomidorów z puszki krojonych (1 puszka)
✔️120 g fasoli czerwonej (pół puszki)
✔️140 g kukurydzy (pół puszki)
✔️1 cebula
✔️Przyprawy: ostra papryka, pieprz, papryka wędzona
✔️4 plastry sera

Składniki na tortille:

➡️140 g mąki gryczanej niepalonej
➡️120 ml gorącej wody
➡️szczypta soli
➡️10 ml oliwy/oleju (1 łyżka)

PRZYGOTOWANIE

I. TORTILLA:

Mąkę wsypujemy do niewielkiej miski, zalewamy gorącą wodą. Dodajemy oliwę oraz szczyptę soli. Wszystko mieszamy, a następnie zgniatamy na ciasto. Kiedy masa jest gładka i gotowa do rozwałkowania, ciasto dzielimy na 4 części. Wałkujemy ciasto na cienkie placki. Smażymy każdy placek z obu stron na suchej patelni. Nie musimy ich mocno przypiekać. Wystarczy chwila, aby się zarumieniły.

II. FARSZ:

Kiedy mamy już gotowe placki tortilli przechodzimy do zrobienia szybkiego i prostego farszu. Tutaj przedstawiam wersję z samymi warzywami, choć oczywiście można tutaj dodać mięso lub tofu. Przygotowując farsz rozgrzewamy garnek, gdzie tak naprawdę dodajemy wszystkie składniki na sos oraz przyprawy. Wszystko gotujemy około 15 minut. Żeby zagęścić sos można dodać trochę mąki ziemniaczanej. Pamiętaj o mieszaniu co chwilę, aby nie spalić sosu!

III. PODANIE:

Na jedną tortillę kładziemy plaster sera, zalewamy połową sosu, kładziemy na to drugi plaster sera i przykrywamy tortillą. Danie gotowe!


1 thought on “GOTUJ Z DIETETYKIEM: Tortilla z sosem pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *