KUCHNIA: Wielkanocna sałatka jarzynowa [PRZEPIS]

0
MAGNA MASURIA (7)

To jedno z dań, które często pojawiają się na polskich stołach podczas Wielkanocy. Jest to sałatka przygotowywana z gotowanych warzyw, takich jak marchew, ziemniaki, seler, groszek, ogórki kiszone oraz jajka. Składniki sałatki są krojone w drobną kostkę i mieszane z majonezem lub śmietaną, a następnie doprawiane solą i pieprzem do smaku. Sałatka jarzynowa jest zwykle podawana na zimno i często dekorowana jest kawałkami kiełbasy, koperkiem lub plasterkami ogórka. To proste danie jest często przygotowywane z wyprzedzeniem i przechowywane w lodówce do momentu podania, co ułatwia organizację świątecznego menu.

Poniżej przedstawiamy prosty przepis na wielkanocną sałatkę jarzynową.

Składniki:

  • 3-4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1/2 cebuli
  • 4 ogórki kiszone
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka chrzanu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Obierz i pokrój na małe kawałki marchewki, pietruszkę, selera i cebulę.
  2. Ugotuj warzywa w osolonej wodzie do miękkości (ok. 15-20 minut), a następnie odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Pokrój ogórki kiszone w drobną kostkę.
  4. W małej misce wymieszaj kwaśną śmietanę, majonez, chrzan, sól i pieprz.
  5. W większej misce wymieszaj warzywa i ogórki kiszone, a następnie dodaj sos i dokładnie wymieszaj.
  6. Sałatkę przenieś do półmisku i udekoruj natką pietruszki.

Twoja sałatka jarzynowa wielkanocna jest gotowa! Możesz ją podać jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *