28 stycznia 2022

info-Kętrzyn24

Najważniejsze informacje z powiatu kętrzyńskiego

GOTUJ Z NAMI: Piernikowe Choinki

Szał świątecznych zakupów trwa w najlepsze. Kiedy sklepowe półki uginają się od bożonarodzeniowych ozdób coraz więcej osób ceni sobie te naturalne i wykonane własnoręcznie. Istnieje wiele pomysłów na świąteczne dekoracje, ale dziś chcielibyśmy zaprezentować jak w prosty sposób wykonać choineczki z piernika. Mogą stać się one ładną, pachnącą ozdobą mieszkania albo świątecznego stołu, ale także ciekawym pomysłem na drobny upominek. Wypiekanie i zdobienie pierniczków może być też super zabawą i ciekawą formą spędzenia czasu wspólnie z dziećmi lub przyjaciółmi. Także do dzieła!

Krok 1 – Pieczenie pierniczków
Najpierw musimy przygotować sobie materiał do tworzenia świątecznych ozdób, czyli upiec pierniczki.

Składniki na ok 15 choinek:

  • 1/4 szklanki miodu
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 – 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie, gdy pierniczki mają ciemniejszy kolor)

Miód, masło i cukier podgrzać w garnuszku i wymieszać, do rozpuszczenia się cukru, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić.  Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać więcej płynnego miodu do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało).

Wałkować na stolnicy na grubość 2 – 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu).Wykroić pierniczki o kształcie gwiazdek w minimum 5 rozmiarach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 8 – 10 minut w temperaturze 170 – 180ºC. Uważać, by nie piec za długo, będą zbyt kruche i będą miały posmak goryczy. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

Krok 2 – Przygotowanie lukru

Składniki na około 15 choinek:

  • 2 białka jaja kurzego
  • 400g cukru pudru

Wykonanie:
Cukier puder należy przesiać do miski tak, żeby nie było grudek. Dodać białka jaj i dokładnie zmiksować. Do sklejenia choineczek potrzebny jest bardzo gęsty lukier, który nie wypłynie spomiędzy kolejnych warstw pierniczków. Jeśli po zmiksowaniu lukier będzie zbyt rzadki należy dodać cukru pudru w celu uzyskania gęstej konsystencji.

Krok 3 – Formowanie choinek

  1. Bierzemy największą pierniczkową gwiazdkę i smarujemy jej środek dużą ilością lukru, następnie kładziemy na lukier kolejny wielkościowo pierniczek. Analogicznie postępujemy z kolejnymi pierniczkami układając je od największego do najmniejszego przekładając lukrem. Lukru nie żałujemy, ponieważ nie służy on tylko do sklejenia pierniczków, ale imituje też śnieg, na którym będzie można osadzić ozdoby.
  2. Najmniejszego pierniczka nie kładziemy tylko stawiamy na szczycie choinki.
  3. Do lukru możemy doczepić różne posypki, które będą wyglądały jak bombki lub ozdobić kolorowymi lukrowymi pisakami tworząc łańcuchy choinkowe. Wszystkie chwyty dozwolone!
  4. Gotowe choineczki odstawić do zastygnięcia lukru.

Krok 4 – Pakowanie
Jeśli chcemy takie choineczki wykorzystać, jako drobne upominki najlepiej zapakować je w przezroczystą folię, przewiązując kolorową wstążką. Ładnie będzie także wyglądać, jeśli postawimy choinkę na sianku lub kolorowym sizalu. Bliscy na pewno bardzo ucieszą się z takiego upominku, gdyż nie ma nic piękniejszego jak z sercem wykonany własnoręcznie drobiazg. A jeśli nawet komuś się nie spodoba zawsze może go zjeść

red. Marta M.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *