28 października 2021

info-Kętrzyn24

Najważniejsze informacje z powiatu kętrzyńskiego

Kolacja na dzień kobiet dla Niej – zrób to sam!

źródło grafiki: kobietawmiescie.pl

Żyjemy w takim czasie, gdzie pozamykane mamy restauracje. Ciężko jest wyrwać się gdziekolwiek, lecz jeśli chcesz sprawić swojej ukochanej przyjemność w Dzień Kobiet i tym samym zaskoczyć ją pozytywnie, przygotuj własnoręcznie specjalną kolację dla Niej. Nie potrafisz gotować? Żaden problem. Mając specjalny przepis redaktora info-Kętrzyn24.pl na pewno ugotujesz same pyszności i udowodnisz swojej wybrance, że nie ma dla ciebie rzeczy niemożliwych.  

Proponowane przeze mnie danie nie wymaga szczególnej wiedzy kulinarnej. Na pewno sobie z tym poradzisz. Podany przepis będzie składać się z dwóch dań oraz deseru. Na początek zupa krem pomidorowo-paprykowa z grzankami. Danie główne do penne z szynką prowansalską i grillowanymi pomidorami. Deser natomiast to przepyszna szarlotka na gorąco z lodami i bitą śmietaną. Brzmi przerażająco i skomplikowanie? Uwierz w siebie i do dzieła!

Zupa krem pomidorowo-paprykowa z grzankami

Potrzebne składniki:

– 1 czerwona cebula
– 2 puszki pomidorów krojonych
– 2 papryki czerwone
– 500 ml bulionu warzywnego
– pieprz, sól, papryka słodka w proszku i chili

Sposób przyrządzenia:

Cebulę skrajamy drobno i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i dorzucamy na patelnię. Wszystko razem dusimy. W oddzielnym garnku gotujemy wodę i dodajemy kostkę warzywną, aby zrobić bulion. Dla intensywnego smaku osobiście wrzucam dwie kostki. Gdy papryka trochę zmięknie – rozpada się pod naciskiem widelca – dodajemy pomidory i wszystko dusimy przez kilka minut. Dodajemy przyprawy do smaku, a następnie przerzucamy to do garnka z bulionem. Gdy zupa zagotuje się to zdejmujemy ja z ognia i wszystko miksujemy blenderem. Przelewany na talerz i możemy puścić wodze fantazji dekorując zupę sercem ze śmietany i natką pietruszki. Nie zapomnij o grzankach, które można nabyć w każdym supermarkecie.

Penene z szynką prowansalską i grillowanymi pomidorami

Potrzebne składniki:

– 1 czerwona cebula
– 2 małe cukinie
– 250 gram pomidorów koktajlowych lub cheery
– 200 gram szynki prowansalskiej
– ser cheddar lub parmezan
– makaron penne, czyli klasyczne rurki

Sposób przygotowania:

Podobnie jak przy zupie, na początek skrajamy drobno cebulę i podsmażamy ją na patelni. Następnie dodajemy pokrojoną drobno cukinię. Gdy cukinia zrobi się miękka dodajemy drobno pokrojoną szynkę. Wszystko razem dusimy kilka minut. W tym samym czasie nagrzewamy garnek i do gotującej się wody dodajemy makaron. Pomidorki kroimy na połówki i wrzucamy na patelnie. Można też je podsmażyć na oddzielnej patelni. Na talerz wykładamy ugotowany makaron, a następnie dodajemy szynkę z warzywami. Całość posypujemy startym serem.

Szarlotka na gorąco z lodami i bitą śmietaną

Potrzebne składniki:

– strucla jabłkowa
– lody waniliowa
– bita śmietana w aerozolu

Sposób przygotowania:

Ta część nie wymaga eksperckich umiejętności. Wystarczy odnaleźć w dowolnym supermarkecie strucle jabłkową oraz pozostałe składniki. Do rozgrzanego piekarnika włóż ciasto na blachę – nie zapomnij o papierze do pieczenia – i przecz przez około 30 minut. Gdy ciasto będzie upieczone ukrój kawałek, połóż na talerzyku, połóż gałkę lodów i udekoruj je bitą śmietaną. Podawaj natychmiast nim wszystko się roztopi.

Mam nadzieję, że tymi prostymi przepisami zachwycisz swoja partnerkę, a ona będzie pękać z dumy, że ma tak cudownego faceta. Szczęśliwego Dnia Kobiet!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *