KUCHNIA: Na chłodne wieczory Pumpkin Spice Latte – Magna Masuria

KUCHNIA: Na chłodne wieczory Pumpkin Spice Latte

0

Powoli rozpoczyna się jesień, a tym samym zaczyna się sezon na dynie. Króluje ona na stołach w wielu kuchniach, ale też jest także nieodłącznym elementem jesiennych dekoracji. Ile osób tyle pomysłów na przeróżne potrawy czy dekoracje z dyni. My tym razem wychodzimy do państwa z propozycją zrobienia sobie latte z dyni czyli Pumpkin Spice Latte

Nie ma wątpliwości, że ten napój kawowy jak co roku staje się jesiennym hitem. Dyniowa latte jest idealna na coraz chłodniejsze wieczory, ponieważ rozgrzewa, syci, pobudza, a do tego jest bardzo aromatyczna. Nie trzeba też iść do wyszukanych kawiarni, żeby ją wypić. Każdy z łatwością może przygotować ją w domu.

Przepis obejmuje składniki na zrobienie jednej porcji.

SKŁADNIKI:
– 2 łyżki musu z dyni
– ½ szklanki mleka
– ½ filiżanki espresso
– mieszanka przypraw (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, mielone goździki, wanilia)
– 1-2 łyżeczki syropu klonowego/miodu/cukru
– bita śmietana

PRZYGOTOWANIE:
1. dynię należy obrać i upiec do miękkości, następnie zblenderować na gładki mus
2. mleko podgrzać, dodać do niego mus z dyni, mieszankę przypraw i dosłodzić do smaku
3. całość jeszcze raz zblenderować, aby uzyskać aksamitną i spienioną strukturę
4. gotową mieszankę przelać do wysokiego kubka (wlać ¾ kubka)
5. delikatnie przechylić kubek i powoli po ściance wlewać espresso, tak, aby spłynęło na dno
6. na koniec udekorować bitą śmietaną i posypać cynamonem

Trzywarstwowe oryginalne dyniowe latte gotowe! Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *