KUCHNIA: Pizza w stylu Detroit – Magna Masuria

Dzisiaj [17-01-2023] obchodzimy Światowy Dzień Pizzy. W związku z tym chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem na typową amerykańską pizzę Detroit, która różni się całkowicie od pizzy serwowanej w większości pizzerii, a także wybacza błędy dla tych, którzy pierwszy raz mają styczność z pichceniem.

SKŁADNIKI na ciasto:
– 320 gram mąki pszennej najlepiej chlebowej o zawartości białka nie mniejszej niż 12,5%
– 230 gram zimnej wody
– 10 gram soli
– 10 gram drożdży

WYRABIANIE CIASTA: Do miski wlej zimną wodę, a następnie rozpuść w niej drożdże. Dodaj mąkę i wstępnie wymieszaj. Dodaj sól i wyrabiaj ciasto w misce przez około 10 minut. Następnie odstawiamy miskę z ciastem na 15 minut przykrywając ją talerzem lub ręcznikiem. Po tym czasie raz jeszcze wyrób ciasto przez 10 minut.

SKŁADNIKI do pizzy
– 1 łyżka oliwy z oliwek lub łyżka oleju
– ciasto na pizzę
– 150-200 gramów pepperoni lub salami paprykowej
– 200 gram sera cheddar
– 200 gram sera mozzarella
– 1,5 szklanki sosu do pizzy

PRZYGOTOWANIE PIZZY: Skropl oliwą/olejem blachę do pieczenia. Opuszkami palców delikatnie rozciągnij ciasto po formie, aż zacznie się kurczyć i nie będzie się dalej rozciągać. Przykryj blachę ręcznikiem lub folą spożywczą i ponownie odstaw na 15 minut, żeby ciasto odpoczęło. Następnie dociśnij ciasto do boków i rogów blachy. Ponownie odstaw ciasto na 30 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie ustaw ruszt piekarnika w najniższej pozycji – jeżeli używasz kamienia do pizzy, umieść go na dolnej półce i rozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza.

Połowę pepperoni ułóż równomiernie na wierzchu ciasta. Posyp serem, rozprowadzając równomiernie aż po brzegi blachy. Nałóż sos łyżką na powierzchnię w trzech równych rzędach. Przenieś pizzę na dolną półkę piekarnika. Piec 10 minut. Wyjmij z piekarnika i szybko ułóż pozostałe pepperoni na wierzchu pizzy. Następnie wypiekać od 5 do 8 minut lub dłużej, aż do momentu gdy ser zarumieni się, a krawędzie staną się ciemnobrązowe.

Wyjąć pizzę z piekarnika, przesunąć szpatułką po brzegach, aby poluzowała się od blachy i odstawić na 10 minut. Przenieś pizzę na deskę do krojenia, pokrój i smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *